You are here

Lisensointimallit mahdollistaisivat videoaineistoja yhdistelevää ja tuotteistavaa liiketoimintaa

Tags: 
Kategoriat: 

Videotallenteiden uudelleenpaketoiminen - tuotteistaminen tuotteiksi ja palveluiksi - tulee synnyttämään uutta liiketoimintaa. Tähän asti suuri osa videomateriaalista on ollut kertakäyttöistä: se on tehty yhteen tarpeeseen ja jäänyt sitten levynkulmalle makaamaan tai parhaassa tapauksessa se on metadatoitettu ja arkistoitu asianmukaisesti.

  • Videomateriaaleja syntyy media-alan yrityksissä
  • Organisaatiot tuottavat videomateriaaleja kertoessaan omasta toiminnastaan
  • Yhä enemmän tavalliset ihmiset dokumentoivat omaa elämäänsä ja ympäristöään

Yksittäisen videoleikkeen arvo lähenee nollaa. Arvo syntyy uusista aineistojen yhdistelmistä. Nyt tarvitaan lisensointimalli ja keinot jalostaa videomateriaali jatkokäyttöön.

Muutosajureita, jotka mahdollistavat tämänkaltaiset uudet liiketoimintamallit, ovat

  • Pilviteknologiat - suurten tietomäärien varastointi ja saatavilla pitäminen (vrt. YouTube, Vimeo)
  • Äänen ja kuvan analyysikeinot - teknologia, jolla tuotetaan aineistojen yhdistelyn kannalta relevanttia metadataa
  • Palvelualustamalit, jotka mahdollistavat hakujen tekemisen laajoihin tietoaineistoihin ja sisältöjen selailun maksutta
  • Lisensointimallit, jotka mahdollistavat digitaalisien käyttöoikeuksien myymisen (Spotifystä iStockphotoon)
  • Kasvava medialukutaito ja digitaalisen mediakulttuurin harrastaminen

Mitä muita relevantteja muutosajureita lisäisit listalle? Tarjoaako joku toimija jossakin jo tämänkaltaisia palveluita?

Väittämä on osa Otavan Opiston Digitaalinen Suomi 2020 edelfoi -prosessia.

Tuija Aalto from Otavan Opisto on Vimeo.

Ylen internetpalvelujen suunnittelupäällikkö Tuija Aalto videomateriaalien jatkuvasta yleistymisestä ja sen ympärille syntyvästä liiketoiminnasta.

Video on osa Digitaalinen Suomi 2020 edelfoi -prosessia, joka lähiosuus toteutetaan Otavan Opistolla 8. kesäkuuta 2012 . Tapahtumaa voi seurata livenä myös verkossa: http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi alkaen kello 8.30.

"Delfoi-prosessiin osallistuu lähitilanteessa Otavan Opistossa 20-25 panelistia ja 10-15 verkon kautta. Tarkasteltavana on joukko tulevaisuusväitteitä, joiden suhteen tulevaisuus on aidosti avoin. Mahdollisia tulevaisuuksia on siis monta. Tavoitteena on tuottaa asiantuntijatietoa ja näkemystä näiden erilaisten tulevaisuuksien (futuribles) puolesta ja vastaan."

Kommentit

Mielenkintoinen blogaus. Olet varmaan huomannut You Tuben uudet ominaisuudet videoiden leikkaamisen osalta. Siihen liittyen videoita voi julkaista myös CC-lisensillä ja silloin ne ovat kaikkien käytössä eli liitettävissä omiin videoihin. Toisin sanoen muiden tekemistä videoista voi leikata omia mashuppeja.

CC-lisensointi YouTubessa, Flickrissä ja vastaavissa on hyvä esimerkki kasvavan medialukutaidon merkityksestä ja digitaalisen mediakulttuurin edistyksestä. Vielä kun olisi hajautettu tuloutusmekanismi mukana - niin että voisin vaikka PayPal-tilini kytkeä sinne ja jos olisin kovinkin tuottelias, ja haluaisin pidättää itselleni oikeudet kaupalliseen käyttöön eri korvausta vastaan, saattaisin saada joitain pieniä tulovirtoja sieltä, joilla taas vastaavasti ostaa oikeuksia maksullisiin sisältöihin jos haluaisin itse käyttää sellaisia koosteissani ... vai meneekö liian monimutkaiseksi hallinnoida?

Niitähän on jo sellaisiakin mekanismeja, demoja ja kai toimiviakin konsepteja, että värvätään liikkuvia kansalaisia videoreporttereiksi ja annetaan heille kuvaustehtäviä sieltä lähistöltä missä ovat. Toimii tietenkin vasta sitten jos on kriittinen massa käyttäjiä.

Bambuser, Scoopshot jne, sinne suuntaan?

Ammattikuvaajilla etuna erottautuminen amatööreistä työn laadulla ja sovittujen keikkojen toimitusvarmuudella.

Scoopshot on oikealla tiellä ja sen mahdollisuudet ovat varsin hyvät. Siellä myös pro-versio tekeillä, josta mm. lehtitalot ovat kiinnostuneita. Parhaassa tapauksessa voi muuttaa valokuvauksen ansaintalogiikkaa paljonkin. Se on yhdistelmä kuvapankista ja toimeksiannosta kuvaamisesta.

Miksei You Tubessa voisi toimia ehdottamasi tapa. Noissa vaan tuppaa se hinta olemaan aika alhainen. Stokkikuva oikeastaan söi itsensä pudottamalla hinnat liian alas. Kiinnostus väheni tuottaa materiaalia. Esimerkkinä vaikka tunnetuin stokkikuvaaja Yuri Arcurs myy nykyään kuviaan itse oman pankkinsa kautta. Videoon vielä palatakseni ilmainen tarjonta CC-lisenssillä on todennäköisesti aika suurta ja siinä kaupallinen myynti aika hankalaa.

Mielenkiintoista mutta haasteellista aikaa kuitenkin.