You are here

Tulevaisuus

Sonylta jalusta automatisoituun bilekuvaukseen


Sonyn uusi kääntyilevä kamerajalusta vapauttaa bileiden emännän kädet kamerasta. Kahdessa kameramallissa (DSC-WX1 ja DSC-TX1) jo olevaa Smile ShutterTM -hymyntunnistusta hyödyntävä järjestelmä kuvaa illan vieraat iloisimmillaan - jopa 11 tuntia. Party-shot personal photographer pyörii asetetulla säteellä ja napsii kuvia halutulla tahdilla. Kuvien sommitteluun se osaa soveltaa kultaista leikkausta.

Mikä jää kameran käyttäjän panokseksi? Jos laite raksuttelee itsekseen Sonyn tekemän ohjelmiston sääntöjen mukaisesti, ylittyykö teoskynnys? Syntyykö kameran asettajalle koneen ottamiin kuviin tekijänoikeus?

Informaatio-oikeuden professori Jukka Kemppinen on blogissaan sanonut, että teoskynnys ylittyy, jos on tilastollisesti epätodennäköistä, että joku toinen ihminen olisi saanut aikaan olennaisesti saman tuloksen.

Tekijänoikeuslaissa erotellaan valokuva valokuvateoksesta. "Valokuvateoksen ja valokuvan erosta ei ole ennakkopäätöstä. Jos sellainen juttu tulisi, luulen että korkein oikeus menisi pöydän alle piiloon", arvelee Kemppinen.

Lisää valokuvan tekijänoikeuksista Finnfoton Valokuvan tekijänoikeusoppaassa.

Ruotsinlaivalle astellessa pitää muistaa väläyttää hymy, jotta on edukseen laivakuvaajan naamagalleriassa. Ehkä automaattijalustojen yleistyessä saamme leikkiluoliin, kauppakeskuksiin ja muihin viihdetiloihin iloisia ilmeitä pyydystäviä kuvaajarobotteja. Jos hymyntunnistusautomatiikka yleistyy, erottaa "käsin kuvatut" ja siten ainakin teoskynnyksen ylittävät otokset pian vain murjottavasta mallista.

Kai Kuikkaniemi tutki median muutoksen suuntia

Pelien; pelaamisen ja pelillisyyden merkitys mediakäytössämme korostuu. Mediatuotannon, jakelun ja -kulutuksen arvoketjut muuttuvat niin, että median ammattilaisten on syytä varautua roolinsa muuttumiseen. Sosiaalinen media vertaissuositteluineen nousee ehkä tärkeimmäksi tavaksi löytää mediasisältöjä kulutettavakseen.

HIITin Tutkija Kai Kuikkaniemi pohti median tulevaisuutta Aalto-yliopiston Bit Bang -kurssilla.

LG:n kännykkätelevisio on radiomiehelle digiradio

Radiotutkija Marko Ala-Fossi osti saksan Amazonista LG:n vanhan mallisen kännykkätelevision tarjoushintaan. Vilkaisemme laitetta Tuhat sanaa - blogin Ihku vimpain - sarjassa.

Ala-Fossin mukaan LG:n antennillisella tv-kännykällä televisio (DVB-T) näkyy ja kuuluu hyvin - ei toisin junassa, sillä vastaanotto toimii vain alle 30 km tuntivauhdissa. Akku kestää television katselua tai radion kuuntelua pari tuntia.

Video on kuvattu Nokia Express Music 5800-laitteella ja streamattu Qikin kautta, pahoittelen kuvan laatua. Hivenen paremman kuvan saat kelaamalla tämän videon aikajanalle seitsemän minuutin kohtaan.

Haastattelin tohtori Marko Ala-Fossia radion menneestä ja tulevasta. Lue blogimerkintä aiheesta Aikaleima-blogista: Radion ja television historia on yhteinen - entä tulevaisuus?

Pages

Subscribe to RSS - Tulevaisuus