You are here

Tulevaisuus

The making of EPIC 2014

EPIC 2014: The Future is Now -
Robin Sloan and Matt Thompson tell the story behind the Flash movie.

"Ultima Online is a massively multiplayer role-playing game. As people play, they add to all the other players' experiences of the game, altering the whole fabric of the medium through their interactions with it.

"What if you could apply that model to journalism?" Robin and I wondered together. What if people could create and affect news stories by simply reading, viewing or listening to them?

***

And while we watch all of this metatagging, remixing, creating and associating, Robin and I know 2014 won't resemble the future EPIC describes.

Because 2005 already does.

Podcasting, skypecasting haastavat radion

Aamulehti julkaisi tänään kotimaan osastollaan podcasting-ilmiöstä kertovan jutun, jossa on haastateltu meikäläistäkin.

Kiinnostus podcasting -tekniikkaan on lisääntynyt viime kuukausien aikana räjähdysmäisesti. Mediakulttuurin ja -bisneksen äänenkannattaja Wired ehti jo maaliskuun numerossaan julistaa radion kuolemaa sellaisena kuin sen nyt tunnemme.

Entinen MTV-vj Adam Curry keksi kirjoittaa RSS-koodiin audioliitteiden julkaisemisen ja imuroimisen automatisoinnin mahdollistavan lisäkoodin ja sai aikaan valtaisan ilmiön.

Podcasting - tekniikalla kuka hyvänsä äänieditoinnin perustaidot hallitseva askartelija voi ryhtyä radio-ohjelman julkaisiijaksi ja itse kukin laajakaistayhteyden päässä oleva kansalainen voi "tilata" omalle koneelleen ne radio-ohjelmat, joita haluaa.

Ohjelmat saa ladattua joko tietokoneelleen tai suoraan kannettavaan musiikkisoittimeen, mikä on se podcastingin varsinainen juju. Soittimen pitää tietenkin olla kytkettynä tietokoneeseen lataamisen aikana. Ei nyt ihan kauhean kätevää vielä toistaiseksi, mutta kätevämpää kuin tiedostojen manuaalinen siirtely, ilman muuta.

Podcasting antaa mahdollisuuden monenlaisille intressiryhmille saada äänensä kuuluviin. Esim. valokuva-albumi-yhteisöllisyys-softa Flickrissä podcasting-ryhmässä on näkyvästi mukana joukko newyorkilaisia tranvestiitteja.


Skypecasting ja uudenlaisten 'radioamatöörien' esiinmarssi?

Eikä tässä vielä kaikki. Yhdistetään suosittu VoIP-ohjelmisto Skype ja Podcasting, saadaan skypecasting. Jotkut näppärät ovat nimittäin keksineet, kuinka Skypen ja mp3-soittimen avulla tallennetaan konferenssipuhelut tiedostoiksi, jotka voi panna jakeluun ohjelmina.

Radio-ohjelma koostetaan Skypen konferenssipuhelutoiminnolla siten, että musiikkia soittavalle laitteelle avataan oma äänikanava ja kaikkien keskusteluun osallistuvien rinnalle luodaan yksi ylimääräinen kanava, joka tietenkin "kuulee" kaikki muut kanavat yhtenä äänivirtana. Tähän kanavaan kytketään tallennuslaite, ja näin aikaansaatu yksi audiostream voidaan äänittää talteen ja julkaista mp3-muodossa ja podcasting-syötteenä.

Kekseliästä. Enää pitäisi sitten keksiä vielä jotain sanottavaa.

Linkit:

Podcasting - ks. myös Ylioppilaslehti: Puheradion paluu

YLE tekniikan tiedotuslehti: Radion reviirille on tungosta

Pages

Subscribe to RSS - Tulevaisuus