You are here

Tulevaisuus

Ennen ei ollut paremmin. Tulevaisuudessa on.

Niinkuin on tapana joka neljäs vuosi, hallitus tahtoo tehdä selkoa tulevaisuudesta. Tällä kertaa kutsutaan bloggaajia avaamaan keskustelua. SITRAn ylläpitämä kansalaiskeskustelu avautuu syksyllä osoitteeseen 2030.fi, mutta aiheeseenhan voi kuka tahansa vapaasti ottaa kantaa omassa blogissaan koska haluaa.

Eufemia tarttuu pääministeri Jyrki Kataisen ehdottamista aiheista välittämisen teemaan. Kataisen mukaan Suomessa on osattu välittää, kun ihmiset ovat tunteneet toisensa. Entä jatkossa?

"Ennen Suomessa on osattu välittää, kun ihmiset ovat tunteneet toisensa". "Minä kun en usko, että näin on. Tai pikemminkin tiedän melko varmasti, että näin ei ole. Esimerkiksi kansatieteen perusopintojen tenttikirjoista syntyvä kuva Suomen lähihistoriasta on niin kertakaikkisen lohduttomassa ristiriidassa tuon väitteen kanssa, etten voi kuin väittää vastaan. Sata vuotta sitten Suomessa romanien lapset jäätyivät kuoliaiksi kun talvella ei löytynyt taloa, jossa olisi annettu yösija. Punaorpojenkaan hengelle ei paljoa painoa pantu. Kehitysvammaiset kahlittiin piiloon muiden katseilta ja mielisairaasta huolehtiminen riippui paljolti siitä, kuinka ikävästi sairas käyttäytyi. Jos portto sairastui, harva auttoi. Olisko näin ollut jos pelkkä tuttuus olisi saanut ihmiset välittämään? Lukekaa Minna Canthia."

Analyyttinen kirjoitus päätyy ehdottamaan, että välittämisestä ei tarvitse kantaa huolta, vaan luoda tilaisuuksia tehdä ystävällisyyksiä ilman, että se vaikuttaa tunkeilevalta toisten ihmisten asioihin puuttumiselta.

Asiat ovat minunkin mielestäni kaikin puolin nyt paremmin kuin ennen. Juuri se saa minut hyvinkin toiveikkaaksi sen suhteen, että tästä pari vuosikymmentä eteenpäin asiat ovat jälleen vielä paremmalla tolalla.

Mitä haluaisit päättäjien tulevaisuuden eteen tekevän? Tulevaisuusselonteko vaikuttaa seuraavaan hallitusohjelmaan, ja sieltä asiat sitten hankkeina jalostuvat toiminnaksi tässä maassa. Tässä on tilaisuus vaikuttaa.

Edellinen tulevaisuusselonteko annettiin 2009.

Työ- ja elinkeinoministeriön toiminta-alue

Pelkästään Työ- ja elinkeinoministeriön alaisilla organisaatioilla on monenlaista kehittämis- ja viranomaistehtävää. Virikkeitä tulevaisuusselontekoa pohjustaviin blogikirjoituksiin voi saada vaikkapa tästä kaaviosta (kuva dokumentista Työ- ja elinkeinoministeriön (TEMin) konserniohjausmalli, PDF, sivu 36

TEMintoiminnnanalueet

Auta laatimaan ohjeistus päätöksentekijöille tulevaisuusvaikutusten arviointiin

Päätöksenteossa täytyy tehdä ympäristövaikutusten arviointia (YVA) ja sukupuolivaikutusten arviointia (SUVA). Jos kerran hallinnon päätöksenteon pitkäjänteisyyttä halutaan parantaa, otettakoon käyttöön myös tulevaisuusvaikutusten arviointi (TUVA). Idea ei ole uusi, (ks. Kaivo-oja, Rubin, Keskinen 1998), se on vain vielä toteuttamatta.

Mitä elementtejä TUVA-prosessissa olisi? (Vrt. STM:n 12 kohdan SUVA-ohje).

Pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies kertoivat tänään medialle, millä eväillä hallituksen vuoden 2013 syksyllä jätettävä tulevaisuusselonteko syntyy.

Paikalle oli kutsuttu myös bloggaajia ja ministerit haluavat blogosfääristä näkemyksiä erityisesti kahteen kysymykseen: miten luodaan välittämisen kulttuuria ja miten lisätään kestävää kasvua. Tulevaisuusselonteon teema on tällä kertaa kestävä kehitys ja ihmisen hyvinvointi.

Tulevaisuusselonteko on kerran neljässä vuodessa tehtävä katsaus, joka tuottaa aineksia seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan.

Ensimmäisen tulevaisuusselonteon antoi Esko Ahon hallitus vuonna 1993 (ks. artikkeli Elävässä arkistossa). Myöhempien tulevaisuusselontekojen linkkejä kootaan talkoilla tässä muistiossa.

Ajatuskulku kommunikaation mediallistumisesta

Kauan sitten kommunikoitiin kasvokkain, sitten keksittiin kirjoitettu media joka sähköistyi, verkottui ja muuttui reaaliaikaisesti monenkeskeiseksi.

Mediavälitteinen kommunikointi hakkaa kasvokkaisviestinnän mennen tullen. Se tarjoaa enemmän informaatiota, jolle olemme persoja.

Minä olen saanut lapsena kotona lukea ruokapöydässä kirjaa, joten arkihavaintoni alkavat jo sieltä. Siellä olin lapsuudenkodin keittiötä kiinnostavammassa ympäristössä kiinnostavampien persoonallisuuksien parissa. Nykyään kasvatuksessa on kuulemma haasteena saada teini irti kännykästään ruokailun ajaksi. Ihmiset istuvat kodeissa ja kahviloissa omiin ruutuihinsa uppoutuneina.

Poissaoleva läsnäolo on kiusallisen yleistä. Miten tämä kehitys jatkuu? Digitaalinen kerros ei katoa mihinkään, mutta opimmeko rikastamaan F2F-tilanteita sen sijaan, että pakenisimme niistä pois?

Ryhdymmekö me höystämään kaikkialla läsnäolevan median avulla kommunikoimisestamme niin kiinnostavaa, että vangitsemme keskustelukumppanimme kaikki avoimet kanavat omille viesteillemme? Ei enää koskaan kuolleita hetkiä - botti laukaisee aina uuden aiheen, jonka se on algoritminsa perusteella laskenut läsnäolijoita kollektiivisesti eniten kiinnostavaksi. Hauskin seuramies olisikin hän, jolla on jatkuvasti keskusteluun lisäkommentteja heittävä virtuaaliseuralainen, botti olkapäällään.

Ei enää koskaan jumittavia tilanteita, joissa seurue on kiusallisesti eri mieltä jostain sinänsä triviaalista faktasta. Eritrean BKT on 2,12 miljardia Maailmanpankin mukaan USA:n dollareiksi muutettuna, puuttuisi botti, jokin Sirin kehittyneempi muoto, keskusteluun oma-aloitteisesti.

Teknologian muutosajurit, jotka mahdollistavat tämän muutoksen:

  • Rakenteistettu, yhdistetty avoin data, kollektiiviset tietovarannot
  • Sovelluskehitysrajapinnat, jotka mahdollistavat sovellusten tekemisen myös ulkoisille näyttölaitteille (vrt. Pebble-kello)
  • Ääniohjaus
  • Puhesynteesi
  • Tekoäly
  • Sosiaalinen data verkostojen mieltymyksistä
  • Tietokoneiden laskentatehon kasvaminen
  • Teknologian kutistuminen; komponenttien pienentyminen
  • Muu, mikä

Keskeinen taito tulevaisuudessa on hallita lisätyn todellisuuden komponentteja niin sujuvasti, että ne tuovat lisäarvoa sosiaalisiin tilanteisiin.

Toinen keskeinen taito on oman viestinnän mediaistaminen niin, että juttuja ja tarinoita riittää kerrottavaksi ja näytettäväksi - aina mukana kulkevalla taululla - tarinan tahdissa. Kaikesta, mistä puhut, on tarjolla videota - joko itse kuvaamaasi, tai verkon avoimista tietovarannoista lennossa hakien.

Se sketsi, jossa Spede löi otsaansa huutaen "voi rähmä"? Mainos, jossa lanseerattiin kuolematon ilmaus "Elämä on"? Kaikki löytyy, puhehaun ohjaamana, virtuaalisen apurin serveeraamana, olkaa niin hyvä.

Kun jokainen meistä on ympärivuorokautinen video-dj, kiehtovin persoona on se joka valitsee puheenaiheiksi tuoreimmat ideat ja löytää niihin kiinnostavimmat näkökulmat.

Jos näin käy, niin millaisia seurauksia tällä on eri toimialoille? Viihteeseen, markkinointiin, opetukseen, hallintoon ja politiikkaan?

Jatka ajatuskulkua!

Muokattu 16.5., lisätty muutosajureiden listalle ääniohjaus, ks. Telegraphin artikkeli Siristä

Pages

Subscribe to RSS - Tulevaisuus