You are here

Taloustieteilijä: Muuttoliike virtuaalimaailmoihin vaikuttaa myös muuhun talouteen ja politiikkaan

Mieti parhaita näkemiäsi elokuvia: henkeäsalpaavimmat maisemat on todennäköisesti tehty tietokoneella. Jos leffa oli tehty vuonna 2002, sen sortin grafiikkaa oli tietokoneellasi 2005 mennessä. Entä viimeisin animaatioelokuva, jonka olet nähnyt? Parissa vuodessa yhtä hienot visut pyörivät omalla koneellasi. Entäpä tarinankerronta ja näytteleminen: aikanaan videopeleissä tulee olemaan yhtä vaikuttavia juonenkulkuja kuin parhaissa nyt tietämissäsi elokuvissa. Jos venytetään aikajanaa tarpeeksi kauas, tekoälyolennot kehittyvät hyviksi vastanäyttelijöiksi. Näin maalaa taloustieteiden näkökulmasta virtuaalimaailmoja tutkiva Edward Castronova tuoreessa kirjassaan Exodus to the Virtual World - How Online Fun Is Changing Reality (Palgrave Macmillan, December 2007).

Castronova perustelee vankoin taloustieteen väittämin, miksi sukupolven kuluessa erilaiset lukuisat virtuaalimaailmat tulevat haukkaamaan ison osan huomiostamme. Tutkija varoittaa, että mikäli tämä lihallinen maailma ei ala muuttua hauskemmaksi, se alkaa menettää kansalaisiaan. Ei ehkä fyysisesti, mutta taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävällä tavalla kuitenkin kun yhä useampi alkaa välittää vain siitä, mitä hänen valitsemassaan virtuaalimaailmassa tapahtuu.

Castronova nousi julkisuuteen vuosituhannen alussa julkaistuaan ensimmäisenä tieteellisen katsauksen moninpelimaailma EverQuestin talouteen. Hän osoitti, että virtuaalisessa maailmassa käydään reaalimaailman talouden kaltaista ja volyymiltään yhä merkittävämmäksi kasvavaa kauppaa ja tehdään tosissaan politiikkaa. Castronova vertaakin pelintekijöitä hallituksiin: valtaa pitävien intresseissä on huolehtia siitä, että peli on miellyttävä kokemus osanottajilleen. Pian tämän maailman valtioiden johdossa on tehtävä samoin.

Muuttoliike virtuaalisiin maailmoihin on ajankäytön, huomion kohteen muuttoliikettä, ei fyysistä siirtymistä bittiavaruuteen.

Niille, jotka tätä epäilevät, Castronova suo ymmärrystä: akateemisesti koulutetut, työstään nauttivat hyväosaiset mediapelin ja liiketoiminnan menestyjät, jotka hänen kirjaansa lukevat, eivät välttämättä osaa asettua sellaisten henkilöiden asemaan, joille elämä ei ole jakanut yhtä hyviä kortteja eivätkä tajua, miksi ihmeessä joku haluaisi viettää kaiken liikenevän aikansa moninpelattavassa virtuaaliympäristössä.

Jos kansa käyttää ison osan ostovoimastaan pelimaailmoissa tuottaen ja ostaen virtuaalihyödykkeitä, se on pois bruttokansantuotteesta, ellei virtuaalimaailmojen rahaliikennettä oteta osaksi valtion talouden virtaa kuten muukin kauppa. Edellisessä kirjassaan Synthetic Worlds (2005) Castronova kirjoitti mitanneensa, että virtuaalimaailmojen sisällä käytävän kaupan kokonaisvolyymi on 20-kertainen siihen rahaliikenteeseen nähden, mitä pelimaailmoista virtaa ulos ja sisään oikeisiin valuuttoihin käännettynä.

Peliä on todennäköisesti helpompi vaihtaa kuin maata ja yhteiskuntaa, jossa on sattunut syntymään. Tämän vuoksi pelien kehittäjillä on kilpailutilanteessa voimakas motivaatio tehdä pelistä palkitseva kokemus. Näin säännöistä muovautuu sellaiset, jotka mahdollisiimman suuri osa pelaajista kokee reiluiksi ja motivoiviksi.

Tämän arkisen maailman yhteiskuntien johtajilla ei tähän asti ole ollut sillä tavalla kilpailua kuin minkä virtuaalimaailmat niille nyt tuovat.

Historiassa on nähty muuttoliikkeitä, kirjoittaa Castronova, joilla on aina vaikutuksensa sekä siihen maahan, johon muutetaan, että siihen, josta muutetaan. Mitään nyt edessä olevan massamuuton kaltaista ei kuitenkaan tunneta ihmiskunnan historiassa ja sen vaikutuksia on syytä ennakoida monella eri toimialalla.

Oli Castronovan ennustuksista mitä mieltä hyvänsä, internetin käyttö virtuaalimaailmaistuu. Esimerkiksi tutkimuslaitos Forresterin tuoreen ennusteen mukaan 3D web on viiden vuoden kuluttua yhtä tärkeässä roolissa työelämässä kuin internet nyt (Getting Real Work Done In Virtual Worlds). Näitä median uusia ulottuvuuksia käsittelemme Yoen kanssa Sula Pinta - ohjelmasarjassa, jonka toinen tuotantokausi on käynnistynyt. Pane syöte tilaukseen.

Kommentit

"Entäpä tarinankerronta ja näytteleminen: aikanaan videopeleissä tulee olemaan yhtä vaikuttavia juonenkulkuja kuin parhaissa nyt tietämissäsi elokuvissa."

No ei. Top10 parhaiten käsikirjoitetut tietokonepelit vaan on 80- ja 90-luvuilta. Seikkailupelit genrenä näivettyivät siinä sivussa, kun kehitysponnistukset pelitaloissa pantiin graffaan ja animaatioon ja onneksi myös pelienginen sekä tekoälyn kehittämiseen. Saattaa kuulostaa järkyttävältä ja kerettiläiseltä, mutta joissakin varsin loistavasti kässäröidyissä peleissä ei ollut ollenkaan grafiikkaa. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Adventure_game )

Suosikkielokuvistani alle puolet ovat Hollywood-leffoja, eivätkä silloinkaan usein spektaakkeleja. Esimerkki hyvästä kirjasta tietokone-efektien kanssa blockbusteriksi muutetusta leffasta: Sormusten herran ekaa osaa katsoessani en voinut välttyä pettymykseltä tietokonegraffojen kanssa. Ensin näytettiin Kontua, jonne olisi tehnyt mieli mennä itse kylänraitille talsimaan ja hobitinkoloihin pistäytymään. CGI-Rivendell näytti heppoiselta paperikulissilta sen rinnalla.

"Niille, jotka tätä epäilevät, Castronova suo ymmärrystä: akateemisesti koulutetut, työstään nauttivat hyväosaiset mediapelin ja liiketoiminnan menestyjät, jotka hänen kirjaansa lukevat, eivät välttämättä osaa asettua sellaisten henkilöiden asemaan, joille elämä ei ole jakanut yhtä hyviä kortteja eivätkä tajua, miksi ihmeessä joku haluaisi viettää kaiken liikenevän aikansa moninpelattavassa virtuaaliympäristössä."

Huum. Verkkomaailmoihin hukkuneet tuttavat tuppaa olemaan noita hyväosaisia median ja it-alan osaajia eikä heillä näytä olevan vaikeuksia hahmottaa peli- tai muiden virtuaalimaailmojen vetoa. Ei mielekäs ja onnellinen elämä verkon ulkopuolella "suojaa" gonahtamiselta. :)

Joo on Castronova edellisessä kirjassa (2005) hyvin selvästi just sanonu itekin että hyvä tarina / juoni / roolipeli voi olla mukaansatempaiseva tekstipohjaisenakin, vastoin kaikkea sitä 10-15 vuoden takaista virtuaalimaailmakuvitteua, jossa ajateltiin että mistään ei tule mitään ilman kypärää ja datahanskoja :)

Virtuaalimaailmojen kansoittaminen muistuttaa enemmän turismia kuin kotimaan (IRL) vaihtamista.

On kiehtovaa yrittää katsoa "asukkaana" jotain muita kuin yksittäisiä ihmisiä. Esimerkiksi jotain meemien kaltaista tai vaikkapa rahastojen tms. suorittamat sijoitukset.

Virtuaalimaailmat ovat todellakin hyvää ajatuksensiementä.

Kommentteja
* turismia se on
45 minuuttia 41 sekuntia sitten

Jostain syystä systeemi valehtelee kommenttien kellonajoista oikealla sivupalkissa mulle?

mace, läsnäolo virtuaalimaailmoissa voi olla turismia varmasti hyvinkin, ja yksi tilasto-otos tai näkemys asukkaiden ja turistien suhteesta löytyy tästä blogista:

"Cisco likes to make probabilities from possibilities.
* We have 6.5 billion people on the planet.
* 2.3 b mobile phones (1/3)
* 1.2 b internet connectivity (1/6)
That’s the audience for virtual worlds.
* 465 M VW users (excluding Asia) appr. 1/12)
* 45 M are active virtual residents, not tourists."
That’s about as big as all the early communities (compuserve, the well, aol, eworld etc) together had at their peak."

sinänsä tuo virtuaalimaailmojen asuttaminen vs. turismi on tosiaan ajateltava eri lailla kuin ennen, että kyllä, ajan viettäminen jossakin virtuaalimaailmassa *on* jostain muusta pois: jos olen virtuaalimaailmassa kaksi tuntia joka päivä, olen sen verran "muuttanut pois" tosiamaailmasta ts. en esimerkiksi ole paikallisessa elokuvateatterissa kuluttamassa euroja elämykseen valkokankaalla niinkuin olisin joskus saattanut olla, enkä ole katsomassa televisiota eli tv-kanava menettää minussa katsojan ja sitä kautta mainostuloja; koska ostankin ehkä jotakin pikseliviihdettä toiselta avatarilta; transaktio josta verottaja ei pääse rouskaisemaan yhteiseksi hyväksi toisin kuin edellämainituista)

suviko, tuo kommenttien aikaleimasekoilu johtuu drupalin cachetuksesta. Valitettavasti en voi poistaa sitä, koska tuhatsanaa.net kuormittaisi webbihotelliani enemmän kuin 10 kuukausidollarin edestä. :(