You are here

video

Lisensointimallit mahdollistaisivat videoaineistoja yhdistelevää ja tuotteistavaa liiketoimintaa

Videotallenteiden uudelleenpaketoiminen - tuotteistaminen tuotteiksi ja palveluiksi - tulee synnyttämään uutta liiketoimintaa. Tähän asti suuri osa videomateriaalista on ollut kertakäyttöistä: se on tehty yhteen tarpeeseen ja jäänyt sitten levynkulmalle makaamaan tai parhaassa tapauksessa se on metadatoitettu ja arkistoitu asianmukaisesti.

 • Videomateriaaleja syntyy media-alan yrityksissä
 • Organisaatiot tuottavat videomateriaaleja kertoessaan omasta toiminnastaan
 • Yhä enemmän tavalliset ihmiset dokumentoivat omaa elämäänsä ja ympäristöään

Yksittäisen videoleikkeen arvo lähenee nollaa. Arvo syntyy uusista aineistojen yhdistelmistä. Nyt tarvitaan lisensointimalli ja keinot jalostaa videomateriaali jatkokäyttöön.

Muutosajureita, jotka mahdollistavat tämänkaltaiset uudet liiketoimintamallit, ovat

 • Pilviteknologiat - suurten tietomäärien varastointi ja saatavilla pitäminen (vrt. YouTube, Vimeo)
 • Äänen ja kuvan analyysikeinot - teknologia, jolla tuotetaan aineistojen yhdistelyn kannalta relevanttia metadataa
 • Palvelualustamalit, jotka mahdollistavat hakujen tekemisen laajoihin tietoaineistoihin ja sisältöjen selailun maksutta
 • Lisensointimallit, jotka mahdollistavat digitaalisien käyttöoikeuksien myymisen (Spotifystä iStockphotoon)
 • Kasvava medialukutaito ja digitaalisen mediakulttuurin harrastaminen

Mitä muita relevantteja muutosajureita lisäisit listalle? Tarjoaako joku toimija jossakin jo tämänkaltaisia palveluita?

Väittämä on osa Otavan Opiston Digitaalinen Suomi 2020 edelfoi -prosessia.

Tuija Aalto from Otavan Opisto on Vimeo.

Ylen internetpalvelujen suunnittelupäällikkö Tuija Aalto videomateriaalien jatkuvasta yleistymisestä ja sen ympärille syntyvästä liiketoiminnasta.

Video on osa Digitaalinen Suomi 2020 edelfoi -prosessia, joka lähiosuus toteutetaan Otavan Opistolla 8. kesäkuuta 2012 . Tapahtumaa voi seurata livenä myös verkossa: http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi alkaen kello 8.30.

"Delfoi-prosessiin osallistuu lähitilanteessa Otavan Opistossa 20-25 panelistia ja 10-15 verkon kautta. Tarkasteltavana on joukko tulevaisuusväitteitä, joiden suhteen tulevaisuus on aidosti avoin. Mahdollisia tulevaisuuksia on siis monta. Tavoitteena on tuottaa asiantuntijatietoa ja näkemystä näiden erilaisten tulevaisuuksien (futuribles) puolesta ja vastaan."

Haluatko viestiä vaikuttavasti? Kerro se videolla

Mitä haluat kohderyhmäsi tietävän - kerro se videolla. Riku Vassinen ja Christina Forsgård, kaksi tänä vuonna tietokirjan julkaissutta digimedian ja viestinnän asiantuntijaa, ovat hyvä esikuva vaikuttavalle viestijälle.

Toimintaympäristö muuttuu, ja Forsgårdin ja Vassisen työnä on saada yritysten ja organisaatioiden strategioista ja markkinointibudjeteista vastaava yritysjohto tajuamaan muutoksen merkitys. Miten he sen tekevät?

Paitsi, että kumpikin on kirjoittanut kirjan, he ovat esillä monin eri tavoin niin verkossa kuin muilla foorumeillakin. Vassinen ja Forsgård ovat omantyylisiään, vakuuttavia esiintyjiä, jotka käyttävät tärkeimpiä nykyaikaisia keinoja viestinsä välittämiseen.

Vaikuttavan viestijän viisi keinoa:

 • Kerro se videolla
 • Pidä kotisivu/blogi ajan tasalla
 • Ole tykättävissä Facebookissa
 • Näy - käy puhumassa tilaisuuksissa, ole median käytettävissä
 • Pidä huolta verkostoistasi niin netissä kuin sen ulkopuolellakin

"Ei riitä et kertoo, pitää myöskin näyttää. Ei se mainosbudjetin koko, vaan miten sitä käyttää," neuvoi digimarkkinoinnin konsultti Riku Vassinen Corporate Hoodrat -videolla, joka levisi vapun aikaan media- ja markkinointiväen keskuudessa. Kirja Digitaalinen jalanjälki vilahtelee tiuhaan kuvassa, kansi jää mieleen.

Forsgård lähtee omalla tuoreella viraalivideollaan juhlakauden teemasta ja panee himmelin pyörimään. Hän luottaa omaan kertojan ääneensä. Suhde -kirja ei vilahda, kirjan tekijästäkin nähdään vain kädet. Forsgård näyttää, kuinka tehdään himmelin peruselementti, oktaedri, ja kertoo, kuinka suhdetoiminta verkossa on sekin kokonaisuus, jossa ohuella langalla toisiinsa yhdistetyt omaa tahtiaan pyörivät osat vaikuttavat toistensa liikkeisiin.

"Tää on internet-ajan markkinointii, eikä mitään digihihhulointii tai tekkionanointii. Et voi muuta ku sopeutuu, ei tää tahti tuu täst muuta kuin nopeutuu," ilmoittaa Vassinen laulaen.

Forsgård viittaa aiempiin isoihin muutoksiin. Markkinointiviestinnän viikon puheenvuorossaan (Sosiaalisen median iso kuva) hän arvuutteli yleisöltään, mikä mahtoi yhdistää vesijohtoverkostoa, sähköverkostoa, puhelinta ja sähköpostia. Kaikkia on vastustettu.

Digitaalinen media ja IRL kietoutuvat yhteen. Jää jälkiä, joihin voi linkittää. Verkosta on tullut jo monille todellisuuden digitaalinen kerros.

Katso myös:

Nettivideota ajanvietteeksi, mutta millä konseptilla?

City-lehti julkaisi tällä viikolla videopalvelun (Digitoday: City-lehden videoita katsottiin 60 000 kertaa ekapäivänä). Videoni.fi:n katsotuimpien kärki näyttää olevan netissä kiertäviä ulkomaisia viraalivideoita.

Media=blogissa Zache epäilee kommentissaan Cityn konseptin kantavuutta ("Imho: videoni.fi eikä mikään muukaan suomalainen videonjakopalvelu ei ole kiinostava jollei siinä ole mukana isot paikalliset toimijat (ja sinne saa miksata niiden materiaaleista kamaa"), mutta Kari Haakana katsoo, että kontekstilla juuri on merkitystä: "se, että palvelu on juuri City.fi:n alla/yhteydessä, on merkityksellinen asia City.fi:n kantiksille".

Bubblare.fi avasi kuukausi sitten videoyhteisön, jota se hehkutti Suomen ensimmäiseksi lajissaan. Sen mukaan "videoilla on yksi yhteinen tekijä: ne ovat joko suomalaisia tai liittyvät muuten vaan läheisesti Suomeen." Suomalaisista TV:n sketsiohjelmista leikatuilla pätkillä onkin tarjonnassa iso rooli.

USA:ssa sopivasti kiitospäivän alla lanseerattu Hellish Holidays on tuore idea videosaitiksi. Se kokoaa eri videoportaaleista juhlapyhien vieton karuun todellisuuteen liittyvää aineistoa motolla "share the pain".

Pages

Subscribe to RSS - video