Kampanjointi kasvattaa tietoisuutta valokuvan käyttöoikeuksista

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitolla Finnfotolla on meneillään Luvaton kuvankäyttö kuriin -kampanja. Se tarjoaa "kuvarosvous"-mallikirjeitä, joiden avulla luvatta käytetystä kuvasta voi huomauttaa ja laskuttaa. Kuvia napataan netistä isoissakin julkaisuissa (muistanette tämän tapauksen), ja mikäli tämä jatkuu seuraamuksetta, käytäntö vain leviää.

Tekijällä on yksinoikeus määrätä kappaleiden valmistamisesta teoksestaan. Jos tekijä haluaa tienata kuvillaan, voi pyytää niistä määräämänsä suuruisen palkkion halukkaalta julkaisijalta. Jos taas haluaa antaa kuvalleen ennalta rajaamattoman käyttöluvan, sen voi tehdä varustamalla kuvansa netissä Creative commons -lisenssillä. CC-lisensoiduissa kuvissa käyttöoikeus on valmiiksi annettu eikä kuvan mahdollisen käyttäjän tarvitse sitä kuvan oikeuksien omistajalta erikseen tiedustella.

Valokuvan arvosta ja hinnasta on käyty keskustelua aikaisemman kirjoituksen yhteydessä ja mm. täällä.

Näin CC-lisenssi toimii: tarina siitä kuinka turistin otos päätyi kuvituskuvaksi päästöverouutiseen

Otin lomalla kuvia. Julkaisin niitä Flickr-kuvapalvelussa CC-lisenssillä. Lisäsin relevanttia metadataa kuten erään laivan kyljessä olleen tekstin China Shipping.

China Shipping by Tuija, Flickr

Kului kuusi vuotta.

Verkkojulkaisu MO.be uutisoi Kiinan harkitsemista mahdollisista vastatoimista EU:n päästöverolle ja löysi artikkelin kuvituskuvaksi otokseni. Se mainitsi kuvaajan ja lisenssin kuvan yhteydessä ja jätti linkin kuvan yhteyteen Flickriin.

China

Tapahtuneen vaikutukset? Meille vastikkeettoman vaihdannan osapuolille sujuvaa, yksinkertaista, nykyaikaista. Kuvapankkien liiketoiminnalle tuhoisaa.

Radiouutisia: BBC iPlayer tekee iPhonesta kelloradion; Applen iTunes karistaa podcastit erilliseen appsiin

Digitaalinen radio vuonna 2012 on streamausta, podcasteja ja DAB-yleisradiolähetyksiä.

Tänään julkistettu BBC iPlayer Radio (saatavilla vain UK:ssa) sisältää herätyskellon: kännykän voi säätää herättämään radiosisällöillä tiettyyn aikaan. Streamaukseen perustuvalla sovelluksella ei voi ladata ohjelmia. Lue James Cridlandin arvio sovelluksesta MediaUK-blogista.

Lataamisesta puheen ollen, Applen iOS6-käyttöjärjestelmässä podcastit ovat oma sovelluksensa. Seitsemän vuoden ajan iTunes-musiikkisovellus toi ladattavia ja tilattavia ääniradio-ohjelmia musiikin kuuntelijoiden tietoisuuteen, nyt podcastien on pärjättävä oman yleisösuhteensa varassa.

Edison reasearchin ja Arbitronin keväällä tekemässä tutkimuksessa ilmeni, että joka kuudes amerikkalainen oli viimeisen kuukauden aikana kuunnellut podcasteja. Yksi viidestä älypuhelimen omistajasta oli podcast-kuuntelija. Podcastien tunnettuus on saavuttanut huippunsa: 45% yli 12-vuotiaista tunnistaa termin, eikä luku ei ole useaan vuoteen kasvunut.

Pure Sensia

Broadcast-taajuuksilla lähetettävä digitaalinen radio, DAB, yleistyy eri maissa eri tahtiin, kertoo World DAB Forumin syyskuun katsaus (PDF). Tanskassa on paras peitto ja tavoittavuus. Norjassa valmistaudutaan analogisen radion sulkemiseen vuonna 2017, mikäli tietyt ehdot tavoittavuudesta ja verkon kattavuudesta täyttyvät vuoteen 2015 mennessä.

Tämä kirjoitus aloittaa juttusarjan, jossa tarkastelen sitä, miten asiat ovat kehittyneet seitsemässä vuodessa.

Pages

Subscribe to Tuhat sanaa RSS