Yritysvideossa on nyt fiilistä

Kokeilin YouTuben soittolistaeditoria suomalaisten firmojen videoilla (kooste 3 min). Tuleeko mieleen muita työaiheisia yritysten ja organsaatioiden videoita, joissa olisi liikettä?

(Kiitos inspiraatiosta Tom Laine)

Puettavat sensorit kietoutuvat otsalle, ranteeseen

Pukisitko aivoaaltoja lukevan pannan otsallesi? Musen valmistaja Interaxon lupaa sen toimivan 10 vuodessa peliohjaimena, nyt sillä voi katsoa aivoihinsa ja nähdä, onko levoton vai tyyni.

Introducing Muse: Changing The Way The World Thinks from InteraXon on Vimeo.

Ranteeseen puettava askelmittari-elämäntapapiirturi Fitbit Flex on tarkoitettu pidettäväksi jatkuvasti päällä. Se lähettää raportin liikkumisesta ja unenlaadusta käyttäjälleen älypuhelimen sovellukseen.

Pebble-älykello toimii älypuhelimen sovellusten näyttönä. Sekin sisältää kompassin, kiihtyvyysanturin ja valoisuuden tunnistavat sensorit.

Ks. VB: 10 things that blew our minds at CES 2013

Kasvojentunnistus, hyvä renki

Kasvojen tunnistus on näppärä piirre oman tietokoneen kuva-arkistossa, kun haluaa nopeasti selata ja järjestää ison määrän digikuvia henkilöittäin. Esimerkiksi oman lapsen arkea käsittelevä vuosikirja syntyy ripeästi, kun oikeat tarvittavat kuvat saa esiin helposti. Seuraavalle sukupolvelle siirtyvän digitaalisen arkiston arvo kasvaa, kun sen pitää hyvässä järjestyksessä.

kasvojentunnistus_iPhoto

Yksityishenkilöiden kuva-arkistonhallinta on kuitenkin pientä bisnestä siihen verrattuna, millaisia mahdollisuuksia viranomaiset näkevät kasvojentunnistusteknologiassa. Konenäkö vertaa jo passeja matkustajien kasvoihin lentokentillä. Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI satsaa kasvojentunnistukseen poimiakseen etsittyjä rikollisia valvontakameroiden avulla. Verrokkeja saadaan pidätyskuvista - ja ajokorttikuvarekisteristä.

Kasvontunnistusohjelma toimii niin, että se etsii kuvasta silmät, nenän ja suun, ja vakioi kasvojen muodon. Tämän jälkeen kuvia on mahdollista vertailla keskenään, valottaa johtava tutkija Jorma Laaksonen Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta (HS 14.6.2011).

Facebook osti viime vuonna kasvojentunnistusteknologiayrityksen, jonka tekemä sovellus oli saanut laajan suosion. Eurooppalaiset tietosuojaviranomaiset ovat estäneet uuden ominaisuuden käyttämisen kuvien automaattiseen tunnistamiseen. Facebookille tyypilliseen tapaan palvelu nimittäin kytki kasvojentunnistamisen oletusasetuksena päälle ja tarjosi ehdotuksia tunnistetuista kasvoista merkittäviksi.

Maailmaan arvioidaan syntyneen jo satojen miljoonien kasvojen arkisto. Jos nimen kasvoihin yhdistäviä sovelluksia joutuu vääriin käsiin, on kansalaisten yksityisyyden suoja ja oikeusturva koetuksella. Toisaalta kehitys viitoittaa tietä kohti näppärää kohdennettua mainontaa Minority Reportin malliin.

Aiheesta aiemmin:

Pages

Subscribe to Tuhat sanaa RSS