You are here

Lisätty todellisuus

Digitaalinen täydentää tilannekuvan - tämän vuoksi lisätty todellisuus innostaa

Lisätty todellisuus ja päälle puettava tietotekniikka alkavat hitaasti muuttua kaunokirjallisuudesta ja konsepti-ideoista käytännön sovelluksiksi. Googlelasien käyttäjä voi nähdä päivitykset ja ilmoitukset silmissään ja Blindsquaren käyttäjä kuulla yksityiskohtia lähiympäristöstään korvaansa puhuttuna.

Tietoteknisten sovellusten aikainen omaksuja Robert Scoble ylistää Googlelaseja eikä aio riisua niitä koskaan. Lentokentällä kädet täynnä matkalaukkuja kelpaa saada tiedot portista silmiinsä kännykkää esiin kaivamatta.

Ilkka Pirttimaa on jalostanut tietoa rakennetusta ympäristöstä palveluineen puhesyntetisaattorin kertomana kuunneltavaksi. Blindsquaresta voi olla hyötyä näkevillekin, arvioi sovelluksen varhainen koekäyttäjä Ronja Oja. Eija Kalliala kirjasi kehittäjän kertomuksen vuoden tietotekniikkatuotteena palkitun sovelluksen synnystä.

Matleena Laakso näkee lisätylle todellisuudelle käyttöä opetuksessa ja oppimisessa.

Google-lasit tekee lopun kännykän vilkuilusta

Google esitteli Project Glass -silmälasihankkeensa kehittäjätapahtumassa tällä viikolla. Tapahtuman osallistujille tarjottiin mahdollisuus ennakkotilata ensi vuonna ilmestyvä kehittäjäversio laitteesta 1500 dollarin hintaan.

Fast Companyn toimittaja totesi, että näytölle ilmestyvät tiedot eivät häiritse näkökentässä, vaan niitä tarkastellakseen täytyy pontevasti liikuttaa silmäänsä katsomalla ylöspäin.

Käyttöliittymät katoavat

Googlelasit ovat merkki "katoavista" käyttöliittymistä. Viiden vuoden kuluttua katunäkymässä on siis luvassa vähemmän kännykkään tuijottajia ja enemmän omissa maailmoissaan virnisteleviä rillipäitä? Lisätty todellisuus suoraan silmä- ja aurinko- ja muihin suojalalaseihin on yksi kehityskulku, ääneen luottavat palvelut kuten Ilkka Pirttimaan BlindSquare toinen.

Livekuvaa huomaamatta

Googlelaseilla voi sekä katsella että kuvata.

Prototyyppi ottaa kuvia ja videoita käsin koskematta julkaistavaksi piireille Google Plussassa ja näyttää ruudulla läpikuultavasti ilmoituksia tarjolla olevista uusista tiedoista kuten ystävien tilapäivityksistä ja uusista viesteistä.

Googlelasit, joita voidaan odotella markkinoille parin vuoden sisällä, tultaneen hinnoittelemaan kalliimmanpuoleisen älypuhelimen luokassa. Oletettavaa on, että extreme-lajien harrastajat ja varakkaat maailmanmatkaajat tulevat tuottamaan tarjolle kertaluokkaa nykyistä enemmän kansalaismediaa.

Lisätty todellisuus lyö läpi

Tomi Ahosen mukaan lisätty todellisuus on kahdeksas median muoto. Hän esittelee lisätyn todellisuuden (augmented reality) kiinnostavimpia mahdollisuuksia ja toteutuksia TEDx-videolla.

Sokea taluttaa näkevää - lisätty todellisuus antaa suunnan

Keksijä, iOS-sovelluskehittäjä Ilkka Pirttimaa esitteli lauantaina SomeTime2012 -tapahtumassa kehittämäänsä sovellusta, joka hakee Foursquaren APIn avulla tietoa lähimmistä palveluista ja kohteista käyttäjän rajaaman välimatkan sisällä.

Oli palvelua testatessa kuulemma saatu hitaita katseita raitiovaunussa, kun sokea keppeineen oli kertoillut näkevälle, mitä ikkunasta missäkin suunnassa on.

Pirttimaan mukaan BlindSquare -sovellus on tulossa App Store -sovelluskauppaan muutaman viikon sisällä. Käytöstä tekee turvallista erityinen kuuloke, joka välittää ääni-informaation aivoille kallon luita pitkin niin että kadulla kävelijän korvat pysyvät vapaina ympäristön äänien havainnoimiseen.

Pages

Subscribe to RSS - Lisätty todellisuus