You are here

Linkit talteen, mutta millä?

Kategoriat: 

Usean vuoden ajan käytin tyytyväisenä Delicious-kirjanmerkkipalvelua linkkieni asiasanoittamiseen ja järjestämiseen. Sitten palvelun kehitys pysähtyi omistusjärjestelyjen vuoksi. Vaihdoin selainta Mozilla Firefoxista Google Chromeen. Samaan aikaan Twitterin käyttöni kasvoi ja lyhensin yhä useammin linkkejä Bit.ly:llä.

Deliciousin saatua uuden ilmeen kokeilin sen uusia ominaisuuksia (ks. Stacks vs. Storify -vertailu) mutta säännöllinen käyttö jäi. Bitly pyrkii nyt selvästi mukaan linkkien talletusbisnekseen. Kilpailijoitaan reippaasti visuaalisempi Pinterest tuli kuratointikenttään takavasemmalta.

Kotimainen kasvuyritys Kippt saa nostetta kalifornialaisesta yrityskiihdyttämöstä. Kippt mahdollistaa myös linkkien yksityisen tallettamisen.

Linkkien yksityinen tallettaminen on hyvä ominaisuus, mutta minulle tärkeää on myös kuratoiminen, verkon sisältöjen järjestyksessä pitäminen omilla kriteereillä.

Kuratoisin kernaasti, mutta millä?

Kommentit

Itse olen käyttänyt pinboardia, joka on maksullinen (tällä hetkellä 9,83$, kertamaksu), mutta yksinkertainen ja hyvä Sivustoa pitää yllä yksi henkilö, ja itse koen iloa siitä että voin suoraan tukea henkilöä joka tekee jotain mistä nauttii.
Linkkinsä saa tagitettua ja linkkejä voi lisätä meilistä, monista palveluista jne. Kannattaa käydä tutustumassa.
www.pinboard.in

Siirryin Deliciouksesta aikoinaan maksuttomaan Diigoon. Mainio palvelu mm. ryhmä-toiminnon osalta.

Kiitos vinkeistä. Twitteristä löytyi kannatusääni Kipptille

Ja sitten on ilmoittautunut yksi Deliciousin ja Pinterestin käyttäjä ja ehdotettu linkkien releoimista Twitteristä Diigoon IFTTT:llä.

Facebookissa tuli ääni Diigolle ja yksi tunnustus kaaoksen kärsimisestä.

Kiitos kaikille jotka autoitte pohtimaan vaihtoehtoja. Kiikun nyt Diigo-Kippt-välillä.

Kuratointivälineitä esittelee laajasti myös Sometek -blogissa Ilkka Olander.

Kipptiin tuli just julkinen jako-ominaisuus listamuodossa : )

Deliciousin otin aikoinaan käyttöön sinun, Tarmon ja Annen innoittamana. Pari vuotta sitten siirsin vanhat Delicious-linkit Diigoon. Se ei kuitenkaan ole ollut mikään julkisen kansanvalistajan tili, vaan ammatillisessa opettajakorkeakoulussa opiskeleville tarkoitettu juttu, jonne lisäilen hissuksiin linkkejä, kun sattuvat koulutuksen teemoihin istumaan. Pitäisi vissiin aktivoitua ja liittyä joihinkin Diigo-ryhmiin, joihin voisi pudotella löytöjään samalla kun laittaa niitä opiskelijoille jakoon.

Ilkan esittelemistä olen aina hetkeksi kerrallaan innostunut seuraamaan aika montaa paper.lia, mutta pinteresteihin en ole hurahtanut. Eniten minua on koukuttanut noista "listaa houkuttelevammaksi puetuista" Scoop. Ja siellä etenkin Annen Hipaisu.

Menenpä nyt saman tien tutustumisretkelle Kipptiin!

t. Sä

Kuinkahan moni linkkien tallettelun rutiiniksi aikanaan ottanut web2.0 -veteraani on livennyt tavastaan Facebookin ja Twitterin aikakaudella?

Kun niitä tulee pantua jo aikajanoille jakoon niin viitsitäänkö yhä pedantisti asiasanoittaa linkkitallettimeen erikseen? Ja jos vastaus on "no eipä viitsi", olisiko syytä virittää automaattinen talletus vaikka IFTTT:llä?

Virtaava some nostaa kyllä kätevästi tuoreita ja ajankohtaisia pintaan, mutta järjestyksen luominen muistia tukevalla tavalla ei onnistu. Asiat hautautuvat toistensa alle. Kaikki sellaiset järjestelmät, jossa voi omalla tagityksellä eli folksonomyllä luoda yhteyksiä asioiden ja oman muistin välille, ovat edelleen tuikitähdellisiä, jos käyttää nettiä työkseen.

Käytin ihan ensimmäisenä Bloggrollia, se saastui mainoksilla, muutin Derliin, se myytiin ja uusi toimintapolitiikka vieroitti, onneksi automaattinen siirto Diigoon sujui mutkitta. Diigosta puuttuu edelleen hyvien ulkoisiin ympäristöihin upotettavan linkkilistan laatiminen, mutta siinä on muita käsittämättömän hienoja ominaisuuksia ja erittäin toimiva julkisen ja yksityisen rinnakkaistoiminta. Selkeästi myös kehittyvä ympäristö, minkä vuoksi olen ottanut maksullisen version kannattaakseni liiketoimintaa.

Pinboard on erittäin hyvä, jos tarve on enemmän yksityiseen painottuva. Diigo erottuu edukseen yhteisöllisten ominaisuuksien puolella. Myös kännykällä kirjanmerkkien taltiointi onnistuu hyvin, mikä on itselleni kriittinen ominaisuus.

Kuratoinnista laittelin yhdenlaisen pikkukoosteen keväällä.

Pitäisi aina oikolukea: siis ei Derli vaan Deli = Delicious.

Ja vielä kiitokset Kipptistä, oli uutuus itselleni. Kotimaiselle iso peukku.

Iso kiitos käyttäjätarinasta. Itsekin olen siirtänyt tavaraa Delistä Diigoon, mutta kun se onnistuu myös Delistä Kippttiin, olen hieman jäänyt arpomaan kahden vaiheille sillä tuloksella että en talleta linkkejä minnäkään ( = huono asia)