You are here

Kirjat

Kirjat, kirjallisuus

Haluatko viestiä vaikuttavasti? Kerro se videolla

Mitä haluat kohderyhmäsi tietävän - kerro se videolla. Riku Vassinen ja Christina Forsgård, kaksi tänä vuonna tietokirjan julkaissutta digimedian ja viestinnän asiantuntijaa, ovat hyvä esikuva vaikuttavalle viestijälle.

Toimintaympäristö muuttuu, ja Forsgårdin ja Vassisen työnä on saada yritysten ja organisaatioiden strategioista ja markkinointibudjeteista vastaava yritysjohto tajuamaan muutoksen merkitys. Miten he sen tekevät?

Paitsi, että kumpikin on kirjoittanut kirjan, he ovat esillä monin eri tavoin niin verkossa kuin muilla foorumeillakin. Vassinen ja Forsgård ovat omantyylisiään, vakuuttavia esiintyjiä, jotka käyttävät tärkeimpiä nykyaikaisia keinoja viestinsä välittämiseen.

Vaikuttavan viestijän viisi keinoa:

  • Kerro se videolla
  • Pidä kotisivu/blogi ajan tasalla
  • Ole tykättävissä Facebookissa
  • Näy - käy puhumassa tilaisuuksissa, ole median käytettävissä
  • Pidä huolta verkostoistasi niin netissä kuin sen ulkopuolellakin

"Ei riitä et kertoo, pitää myöskin näyttää. Ei se mainosbudjetin koko, vaan miten sitä käyttää," neuvoi digimarkkinoinnin konsultti Riku Vassinen Corporate Hoodrat -videolla, joka levisi vapun aikaan media- ja markkinointiväen keskuudessa. Kirja Digitaalinen jalanjälki vilahtelee tiuhaan kuvassa, kansi jää mieleen.

Forsgård lähtee omalla tuoreella viraalivideollaan juhlakauden teemasta ja panee himmelin pyörimään. Hän luottaa omaan kertojan ääneensä. Suhde -kirja ei vilahda, kirjan tekijästäkin nähdään vain kädet. Forsgård näyttää, kuinka tehdään himmelin peruselementti, oktaedri, ja kertoo, kuinka suhdetoiminta verkossa on sekin kokonaisuus, jossa ohuella langalla toisiinsa yhdistetyt omaa tahtiaan pyörivät osat vaikuttavat toistensa liikkeisiin.

"Tää on internet-ajan markkinointii, eikä mitään digihihhulointii tai tekkionanointii. Et voi muuta ku sopeutuu, ei tää tahti tuu täst muuta kuin nopeutuu," ilmoittaa Vassinen laulaen.

Forsgård viittaa aiempiin isoihin muutoksiin. Markkinointiviestinnän viikon puheenvuorossaan (Sosiaalisen median iso kuva) hän arvuutteli yleisöltään, mikä mahtoi yhdistää vesijohtoverkostoa, sähköverkostoa, puhelinta ja sähköpostia. Kaikkia on vastustettu.

Digitaalinen media ja IRL kietoutuvat yhteen. Jää jälkiä, joihin voi linkittää. Verkosta on tullut jo monille todellisuuden digitaalinen kerros.

Katso myös:

Ensivaikutelmat Amazon Kindlestä hyviä

Ostin viime kuussa uusimmman Kindle-lukurin. Ensivaikutelmat ovat myönteisiä: laite on kevyt ja miellyttävä pitää kädessä ja näytöltä on hyvä lukea.

Olen ostanut lukuriini nyt muutamia englanninkielisiä johtamistaidon ja markkinoinnin opuksia. Online-journalismiin liittyvästä ammattikirjallisuudesta Kindle Store myy ei-oota. On äärettömän turhauttavaa tehdä tuloksettomia hakuja, kun tietää jo, miten helppoa ja nopeaa kirjan ostaminen sitten on, kun se on saatavilla.

Tässä tullaan varmasti nyt vuosia elämään sitä siirtymävaihetta, että kustantajat ja kirjojen myyjät neuvottelevat edustuksista, mikä on ymmärrettävää, mutta kärsimättämän asiakkaan näkökulmasta ärsyttävää.

Kirjojen ostaminen on helppoa - Kindlen kauppaa voi selata lukurista silloin, kun laite on langattomassa verkossa. Kirja latautuu lukuriin nopeasti ja vaivatta. Ennen ostopäätöstä on mahdollista ladata lukuriin maksutta näyte.

Kindlessä minua sosiaalisen median himokäyttäjänä viehättää mahdollisuus kytkeä Facebook- ja Twitter-tilit omaan Amazonin tiliini ja julkaista verkostoilleni lainauksia kirjasta parilla napin painalluksella.

Toiminto jota odotan innolla, mutten ole vielä päässyt kokemaan, on sosiaalinen lukumoodi: olen kytkenyt päälle asetuksen, että Kindle näyttää, mitä kohtia lukemastani kirjasta muut sen lukeneet ovat korostaneet. Uusi kirja, ja valmiiksi alleviivattu! Sen täytyy olla melko outoa - tai sitten ei, johan meille verkkolehtien lukijoillekin lehden sivulle saapuessa näytetään, mitä artikkeleita Facebook-kaverit ovat suositelleet.

Suomessa Stockmann ehti ensimmäisenä ilmoittaa omasta e-kirjakaupastaan päättyneellä viikolla. Stockmannin valikoimassa on useita lukureita, mm. MP3-soittimistaan aiemmin tunnetulta iriveriltä.

Se ei enää yllätä, että eri laitevalmistajat ja kirjojen jakelijat käyttävät eri teknisiä standardeja. Aiheesta kirjoitti ensimmäisten joukossa Kari Haakana (Akateeminen, Amazon ja Apple). Kirjojen kopiosuojaus puhuttaa silti. "Aika huonolta näyttää, jos sähköisiä kirjoja varten joutuu hankkimaan useita eri lukulaitteita tai yhteensopivuus jo hankittujen kirjojen katkeaa parin vuoden päästä eri formaatin tai drm-rajoitusten takia. Kopiosuojaukset eivät tunnetusti estä piratismia, mutta maksaville asiakkaille lisävaivaa tulee paljon", muotoilee Tietokone-lehden toimittaja Tero Lehto blogissaan (Kopiosuojaus uhkaa pilata e-kirjatkin).

Anja Alasilta fasilitoi keskustelua viranomaisten ja kansalaisten kesken

Verkkoviestinnän konsultti ja kouluttaja, tietokirjailija Anja Alasilta on päättänyt tehdä kaikkensa, jotta kansalaisten ja viranomaisten välille syntyisi keskustelua kehitysvammaisten hoitamisesta.

Hän aloitti heinäkuussa blogin Sydän paikaltaan kertoakseen, miten tyytymätön oli kehitysvammaisen sisarensa saamaan kohteluun.

Yli 50 blogikirjoitusta myöhemmin hän on saanut todeta, että viranomaiset eivät kerta kaikkiaan suostu kommentoimaan blogissa ja sen kommenteissa esiin tulleita kysymyksiä.

"Taas viime viikolla pyysin sähköpostitse useidenkin tahojen tietoja tai kannanottoja blogin keskusteluissa esille nousseisiin asioihin. Useimpiin pyyntöihin ei - taaskaan - vastattu mitään. Parista organisaatiosta sain kuitenkin ystävälliset pahoittelut, ettei mukaan voida lähteä. Viesteissä puhuttiin sitä, ettei blogin tai laajemmin sosiaalisen median kommentointia voi hallita. Se on täysin totta," Alasilta kirjoittaa. Niinpä blogiin on nyt perustettu kommenteilta rauhoitettu erillinen "Kannanottoja" -sivu. Hän lupaa huolehtia siitäkin, että ko. sivulla julkaistut tekstit jätetään rauhaan myös varsinaisen blogin kommenteissa. Kannanotot hän ottaa vastaan sähköpostitse.

Alasilta suuntaa sivun järjestöjen, julkishallinnon, poliittisten päättäjien ja kehitysvamma-alan asiantuntijoiden kirjoituksille, jotka liittyvät kehitysvammaisten tai heidän omaistensa asemaan ja oikeuksiin ja ne julkaistaan vain henkilön tai organisaation nimellä, ei nimettöminä tai nimimerkillä. Myös aiemmin muualla julkaistuihin teksteihin johdattavat linkit tulevat kysymykseen. "Vielä alkukesästä en olisi voinut kuvitella, että suostuisin tarjoamaan jossakin omassa blogissani suurille organisaatioille tai arvovaltaisille vaikuttajille erityistä suojelua tavallisia, enimmäkseen asiallisia nettikirjoittajia vastaan," hän äimistelee.

Tällaista pontevuutta ei voi kuin ihailla. Toivotaan, että vapaaseen keskusteluun heittäytymistä epäilevistä viranomaisista löytyisi muutama, joka näkisi tässä mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa. Sitä Oikeusministeriössä työn allaolevaa kansalaisen osallistumisympäristöä odotellessa, tässä olisi nyt hyvä tilaisuus näyttää, että hallinnossakin on ihmisiä töissä asioita hoitamassa.

Työn alla on myös kirja aiheesta.

Pages

Subscribe to RSS - Kirjat