You are here

Digimedia

Julkinen data on vettä myllyyn liiketoiminnan innovaatioille

Suunnittele ja toteuta palvelu, ulkoista sen jakelu pilveen ja ala tienata. Tämä on tietoteollisuuden uusi paradigma, jos Tivitin toimitusjohtajan Reijo Paajasen tämänpäiväisestä esityksestä oikoo mutkat suoraksi.

Ks. Paajasen esitys dia 13. "Mega n business transition illustration"(pdf)

Paajanen puhui aamulla Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen Tieken järjestämässä Businesstreffit -tilaisuudessa monikymmenpäiselle kuulijajoukolle.

Suomi on maailman edelläkävijämaiden joukossa avaamassa julkista tietoa. Hallitus kehottaa periaatepäätöksessä julkishallinnon digitaalisten tietoaineistojen avaamiseen. Käyttöehtojen on mahdollistettava julkisen tiedon monipuolinen kaupallinen ja ei-kaupallinen käyttö.

Neuvotteleva virkamies Taru Rastas kertoi periaatepäätöstä työstäneen työryhmän ajattelusta ja työn taustoista. Hänen mukaansa Suomi on Euroopan etujoukoissa - edellä ovat Obaman ripeiden toimien ansiosta USA, Yhdistyneet kuningaskunnat ja kuulemma Hollanti.

Linkkejä

Olen nyt täällä ja näin ajattelen

Langattomat internetyhteydet tuovat netin kaikkialle ja mahdollistavat reaaliaikaisen verkkoviestinnän. Kaveripiirille on mahdollista tiedottaa tunnelmista saman tien, odottamatta kuvien lataamista seuraavana päivänä kotona tietokoneelta nettiin. On mahdollista levittää tietoa siitä, missä liikkuu, ja mitä ajattelee, välittömästi ja laajasti.

Ajatuskupla Hakaniemen torilla

Vappujuhlassa Hakaniemen torilla oli tiemmä tänä vuonna viimevuotista enemmän väkeä, puhuivat vakikävijät makkarajonossa. Kourallinen mobiili-Facebookin käyttäjiäkin.

Here now

Väentungoksen lomassa liikkuivat valokuvaajat pitkine putkineen. Paikalla olijalla ei voi olla mitään käsitystä siitä, missä asiayhteydessä hänen kuvansa myöhemmin tulee näkyviin.

Kenen joukossa seisot -kysymys saa yhä usempia uusia tulkinnan mahdollisuuksia.

Älypuhelin kuuntelee palvellakseen paremmin - Color ja IntoNow yhdistävät viihteellä

Color on Iphone-sovellus, joka yhdistää käyttäjänsä tilanteiden mukaan joustaviksi verkostoiksi. Se on elävä kuvagalleria, joka näyttää samaan aikaan samassa tilanteessa kuvaavien otokset yhteisessä virrassa.

Kätevää esimerkiksi bileissä ja rock-konsertissa, jossa lähinnä kuvattavaa kohdetta olevan kuvaajan paras kuva voidaan antaa kaikille tilanteessa mukana oleville omaksi näiden kuvapäiväkirjaan. Color kutsuu ideaansa Multilens-teknologiaksi ja ilmoittaa patentin olevan vireillä.

Yhteisen kuvaamisen ja jakamisen synnyttävän elastisen verkoston etu on tietenkin ihmisten parempi löydettävyys. Perinteisissä sosiaalisissa verkostopalveluissa tuttavapiiriä laajennetaan kaverien kaverien avulla, Color menee vielä pidemmälle ja yhdistää samassa tilanteessa olevat ihmiset muitta mutkitta.

Käyttäjälle ei erikseen kerrota, että sovellus kuuntelee ympäristöään puhelimen mikrofonin kautta määrittääkseen samassa tilanteessa olevat.

Vain USAssa tarjolla oleva IntoNow puolestaan luo sosiaalisia verkostoja TV-ohjelmien katsomisen ympärille. Kun katsot televisiota, sovellus kuulostelee ohjelman ääntä ja pystyy sekunneissa tunnistamaan, mikä ohjelma on meneillään ja näyttämään siihen liittyvää lisätietoa.

IntoNow-sovelluksen tekijät kertoivat vastikään Robert Scoblen haastattelussa, että heidän SoundPrint-teknologiansa avulla tunnistetaan nyt 140 eri kanavan ohjelmisto viiden viimeisen vuoden ajalta. Tunnistaminen vie muutaman sekunnin (ks. video; demo noin 7 minuutin kohdalla).

IntoNow ei lähetä käyttäjän olohuoneesta ääntä muualle, vaan analysoi sen audio-"sormenjäljen" ja vertaa sitä tietokantaansa.

Siinä missä Shazam auttaa tunnistamaan, mikä kuultavissa oleva musiikkikappale on kyseessä, IntoNow:n tekijät olettavat, että television katsoja kyllä jo tietää, mitä ohjelmaa katsoo, jolloin ideana on yhdistää saman TV-kokemuksen jakavat ihmiset kunakin hetkenä.

Tekijöiden mukaan "social graph"in rinnalle tulee "Taste graph" - ohjelmamaku antaa rikkaampaa informaatiota ihmisistä.

Scoblen mielestä IntoNow on "Foursquare televisiolle". Sosiaalinen TV kaikenlaisissa ilmenemismuodoissaan on nyt kovasti pinnalla.

Pages

Subscribe to RSS - Digimedia