You are here

Digimedia

Vuoden 2011 ilmiö: avoin data

Vuosi 2011 näki edistysaskelia avoimen datan saralla. Aktiivit ovat tehneet työtä avoimen datan aatteen eteen jo vuosia.

Tässä linkkikokoelmassa poimintoja avoimen datan toimijoiden saavutuksista parin viime vuoden ajalta. Ehdota linkkiä kokoelmaan tässä blogissa tai suoraan delicious-palvelussa.

Uutisvuosi 2011 - parhaat koosteet?

Japanin tsunami, Norjan joukkosurma, iso jytky, arabikevät, eurokriisi - valtamedian päätoimittajat tekivät omat kovimpien uutistapahtumien listansa Ylen Aamu-TV:lle (katso Areenassa) ja amerikkalaista näkökulmaa löytyy tästä YouTube-soittolistasta (Viisi videota, kokonaissoittoaika 25 min ikkunassa alla).

Mikä media tai julkaisija on laatinut sinun mielestäsi osuvimman uutisvuosikoosteen? Laita linkki kommenttina!

Oli miten oli, muiden tekemissä listoissa on aina jotain vikaa - NRP-bloggaaja erittelee hengästyttävät 20 kommentoijatyyppiä valituksen tyylin ja sisällön perusteella: The 20 Unhappiest People You Meet In The Comments Sections Of Year-End Lists.

Työblogiin dokumentoitunut kuusi vuotta verkkokehitystä Ylessä

Vuonna 2005 olin jonkin aikaa sitä mieltä, että mitään uutta ei oltu keksitty sitten vuoden 1996. Sitten koettiin blogien ja podcastien aalto, ja "välillä väsähtäneeltä tuntuneessa" netissä oli " taas hohtoa".

www.flickr.com

Vuonna 2006 kuvasin Ylen vuosikertomusten kautta, miten YLE siirtyi verkkoon vuosituhannen vaihteen jälkeen.

2007 Yle pestasi ensimmäisen kokopäivätoimisen verkkojuontajansa (sittemmin aloimme kutsua sellaisia yhteisömanagereiksi) ja MOT:n toimitus aloitti blogin.

2008 suunnittelin sähköpostittomuuden ryhtiliikettä.

Sosiaalisen median ohittaminen olankohautuksella on virhe, joka kostautuu mediatalolle sen yleisösuhteen, tavoittavuuden ja vaikuttavuuden asteittaisena rapautumisena, uhosin 2009 ja vaadin uutisteatterin lopettamista. (Uutisten suunnittelulistan avautumista saatiinkin odotella vielä pari vuotta, kunnes maailman johtava liberaali ääni Guardian päätti kokeilla.)

2010 käynnistin kollegoiden kanssa sosiaalisen median koulutuksen toimittajille ja puntaroin median tulevaisuutta, tulevaisuuden osaajuutta ja verkko-oppimistilanteiden järjestämistä.

2011 sosiaalinen media alkoi saavuttaa organisaatioiden strategisen tason ja herättiin siihen, että työ verkossa vaatii muutoksia työn suunnitteluun.

Koska uusien asioiden aloittamiseksi on hyvä raivata tilaa lopettamalla vanhoja asioita, lakkasi Aalto -blogi tänään päivittymästä. Ajankuva dokumentoituu jatkossa Ylen eri tiimien kimppablogeissa.

Tuhat sanaa -blogi säilyy verkkoelämäni ankkurina. Aiheet vaihtelevat, mutta vasta pidemmällä aikavälillä hahmottuvat isot kaaret. Niinpä, jos joku tänä päivänä harkitsee oman työ- tai yksityisblogin perustamista, suosittelen lämpimästi. Ikuisuusprojektiksi blogia ei kannata perustaa, mutta toisaalta, äkkiäkös seitsemän vuottakin kuluu, kun viihdytään.

Pages

Subscribe to RSS - Digimedia