You are here

Digimedia

Online -journalismin yhdistys ONA vastustamaan SOPAA

Sananvapausnäkökulma nousee esiin uusimpien SOPA-lain vastustajien puheenvuoroissa.

Internetin esitaistelijana ansioitunut Yhdysvaltain ex-varapresidentti Al Gore on käyttänyt internetin toimintavapautta puolustavan puheenvuoron esiintyessään yritystilaisuudessa eilen. YouTubessa on klippi, jonka julkaisija ilmoittaa sen olevan ote kyseisestä puheenvuorosta (via EFF.org). (Lisäys 14.1.2011: Ilmeisen luvatta kuvattua klippiä ei enää löydy YouTubesta)

Christine Montgomery, Online News Association ONAn johtaja, on julkaissut yhdistyksen kielteisen kannan ehdotettuun lakiin perusteluineen (Letter from the President: Why ONA opposes SOPA).

Journalistit perustelevat kantaansa sananvapausnäkökulmalla

SOPA-lakiesityksen suurimmat puutteet ONA:n mukaan:

  • Voimaan tulleessaan SOPA antaisi oikeuden USA:n oikeusministeriölle vallan käytännössä sulkea netistä mikä tahansa ulkomaisen verkkosivuston, jota syytetään tekijänoikeudella suojatun aineiston julkaisemisesta tai tekijänoikeusrikkomuksen mahdollistamisesta.
  • Yhdysvaltain oikeusministeri voisi määrätä internetpalveluiden tarjoajat estämään pääsyn kyseiselle sivustolle, hakukoneita poistamaan kyseiselle sivustolle johtavat linkit; maksupalvelujen tarjoajat kuten Paypal, VISA ja MasterCard joutuisivat vahingonkorvausvaateiden uhalla katkaisemaan maksuliikenteen ja mainosverkostot lopettamaan mainosten välittämisen ko. sivustolle.
  • SOPA-lailla olisi lähes varmasti kielteinen vaikutus sosiaalisen median ja käyttäjien tuottaman sisällön kasvuun. Kävijöiden sisältöä julkaisevat verkkopalvelut joutuisivat SOPAN voimassa ollessa varmistamaan, etteivät ne riko SOPAa vastaan ja joudu sanktioiden kohteeksi, ONA arvioi.

Digital Millennium Copyright Act -laissa kongressi vapautti internetsisältöjen välittäjät vastuusta siitä sisällöstä, mitä niiden avulla jaetaan. Ilman DMCA:aa ei oilsi Facebookia tai YouTubea, ONA lausuu.

Journalistiyhdistys pitää ongelmallisena lain kohtaa, joka tekee rangaistavaksi kaikenlaisen tiedon välittämisen, joka voi auttaa kiertämään edellä mainittuja estotoimia. Lausunto muistuttaa, että sulku- ja estotoimien vastaisilla keinoilla voi olla monia oikeutettuja käyttötarkoituksia. Ne mahdollistavat vapaan ja nimettömänä pysyvän tiedonvälityksen. Arabikevään protestiliike käytti vastaavia välineitä kiertääkseen hallituksen yritykset sulkea verkkosivuja ja viestintäyhteyksiä.

Samaan aikaan nimekkäät verkkotoimijat kuuluvat järjestäytyvän kilpailevan, ilmeisesti hieman paremman OPEN Act-lakiehdotuksen tukijoiksi (Twitter, Facebook, Google endorse alternate online piracy bill).

Forbes: The OPEN Act is Flawed but Still Better than SOPA.

Kuratointi on tarinankerrontaa linkein

Kuraattori on henkilö, joka valikoi ja poimii monien mahdollisuuksien joukosta juuri tietyn kokoelman tiettyä tarkoitusta varten. Verkossa aggregointi ja kuratointi vaativat omanlaisiaan työkaluja. Itse olen käyttänyt viime aikoina Deliciousin uutta Stack-ominaisuutta sekä Storify-alustaa.

Delicious Stacks ja Storify voivat molemmat toimia tarinankertojan työkaluina - niillä on omat vahvuutensa. Delicious on omiaan pitkäjänteiseen aiheiden seurantaan ja linkkikokoelman kartuttamiseen. Storify taas puoltaa paikkaansa yksittäisten sosiaalisen median tapahtumakulkujen keräilytyökaluna.

Käyttötapavertailu

  • Pitkäjänteinen linkkien keräily: Delicious
  • Tapahtumankulun esittäminen runsain some-höystein: Storify
  • Taitto, esillepano: Delicious Stack: kaksi palstaa, laatikot kuvineeen "flipboardmainen"; Storify saa Twitter-sitaatit näyttämään hyvältä
  • Omat kommentointitekstit: Molemmissa yleisintro, Storifyssä kommentit sijaitsevat lainausten välissä, Deliciousissa kommentit liitetään kuhinkin linkkiin
  • Jakaminen: Storifyssa voi automaattisesti pingata kaikkia siteerattuja Twitter-käyttäjiä. Deliciousissa on osattava aktiivisesti ryhtyä seuraamaan Stackia, sitten voi saada sen päivittymisestä sähköposti-ilmoituksen. Molemmissa voi alkaa seurata julkaisijan profiilia.
  • Käyttäjäkunta: Storifytä on viime aikoina tuotu esiin journalistien ja tarinankertojien työkaluna. Deliciousilla on mielikuvissani vähintään lievä nörttimaine tiedon tallentajan luottopalveluna. Uudistus ehdottaa Stackien olevan webin soittolistoja, "Playlists for the web".

Delicious: pitkäjänteiselle tiedonkerääjälle

Deliciousin idea on alusta alkaen ollut runsaan verkkosisällön jäsentäminen, linkkien kerääminen talteen asiasanojen mukaisesti.

Sosiaalisen median vanhimpiin palveluihin kuuuva Delicious on uudistunut ja tarjoaa nyt työkaluja entistä visuaalisempaan linkkien esillepanoon. Uusi ominaisuus, "Stack", nippu, kokoaa 5-250 linkkiä kuvineen ja esittelyteksteineen.

Storify: vilkkaan somekeskustelun esittämiseen

Sosiaalisen median yleistymisen myötä on noussut myös tarve kertoa sosiaalisessa mediassa kehittyviä tarinoita. Siihen Storify on omiaaan.

Storifyn vahvuus on Twitter-sitaattien helppo luominen käyttäjänimen ja hashtag-haun avulla. Deliciousissa Twitter-linkit eivät näytä yhtä hyvältä. Delicious onkin parhaimmillaan "perinteisten verkkosivujen" linkkien talteen keräämisessä.

Mitä työkaluja itse käytät linkkikokoelmien luomiseen ja esittämiseen?

Digimedia-alan vuoden 2011 isoimmat uutiset suomalaisittain

Kuuntele YleX Etusivun juttu: Mikä oli merkittävintä teknologia-alalla tänä vuonna Suomessa?

3. Avoin data

Suomesta löytyi viimein poliittista tahtoa avoimen datan edistämiseen. Tänä vuonna tuli valtioneuvoston periaatepäätös julkisten tietovarantojen avaamisesta (PDF). Viranomaiset alkavat tarjota tuottamaansa julkista tietoa maksutta ja valmiiksi koneluettavassa muodossa, jotta sitä voi voi käyttää sovellusten ja palvelujen pohjaksi.

Joulukuussa valtiovaranministeriön budjettiosaston virkamiehet asettuivat avaamista vastaan Maanmittauslaitoksen maastotietoja koskevassa datan avaussuunnitelmassa, mutta hallituksen tahto voitti ja dataa avataan toukokuussa 2012. Maanmittauslaitoksen maastokartat, ilmakuvat ja muuta aineistoa julkaistaan avoimena tietona kenen tahansa käyttää.

2. Tietovuoto

Marraskuun alussa suomalaisia netin käyttäjiä kohautti tieto siitä, että 16 000 suomalaisen henkilötietoja oli julkaistu nettiin. Kuka ja miksi, ei ole selvillä eikä myöskään mitään suoranaista vahinkoa ole osoitettu tästä olleen. Yksittäisen tietovuodon uhrin kannalta riskinä on identiteettivarkaus - se, että joku alkaisi esiintyä toisena henkilönä saamiensa henkilötietojen perusteellla.

Hässäkkä sai viranomaiset ja median muistuttamaan kansalaisia vahvojen salasanojen tärkeydestä ja siitä, että eri palveluissa ei pidä käyttää samoja salasanoja.

jukka_niva_uutisjuttu_nokia

(Uutisjuttu 21.4.: Nokian strategian tilanteesta kertoo lisää Jukka Niva)

1. Nokian strategian muutos

Nokia ilmoitti helmikuussa että se liittoutuu Microsoftin kanssa, alkaa valmistaa Window -puhelimia ja irtisanoo 1700 Suomessa ja 10 0000 ensi vuoden aikana globaalisti.

Lokakuussa firma julkisti kaksi uutta Windows -puhelinta, Nokia Lumia 800 ja 710 -luurit. Niitä kuulemma löytyy jo vähän käytettyinä Huuto.netistä. Kaupan hyllyille Lumiaa odotellaan ensi vuonna.

Monet suomalaiset ehtivät jo päättyvän vuoden aikana vaihtaa Nokiasta Samsungiin.

Pages

Subscribe to RSS - Digimedia