You are here

Tuija's blog

Avoimuuden aakkoset A-G: Beta, crowdsourcing, data, esineiden internet, Facebook ja Google Plus

Avoimuuden aakkoset-sarjan viimeinen osa, A-G.

A: Aktiivinen avoimuus on omiaan edistämään organisaation oppimista. Organisaatio, jonka jäsenet ovat medialuku- ja kirjoitustaitoisia, on ketterämpi muuttumaan ajan vaatimusten mukana.

Kuinka olla avoin

 • B: Beta. Palvelu julkaistaan asiakkaalle keskeneräisenä, jotta saadaan palautetta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vuoden 2012 aikana esimerkiksi netti-TV:t Ruutu.fi ja Yle Areena sekä kirjastopalvelu HelMet-kirjasto uudistuivat beta-lanseerauksen kautta.
 • C: Crowdsourcing on talkoot netissä.
 • D: Data on avoimena innovaatioiden polttoainetta. Apps4Finland-kilpailun yleisöäänestys on alkanut.
 • E: Esineiden internetissä koneet viestivät keskenään. Kehityksen kärjet ovat terveys- ja hyvinvointiteknologian sekä teollisuuden alueella.
 • F: Facebook. Arkinen yhteydenpidon väline, ja keino tehdä itsestäsi immateriaalinen. Aikajana esiteltiin kehittäjäyhteisölle viime syksynä Facebookin kehittäjäkonferenssissa.
 • G: Google Plus on jakamista piireille.

Avoimuuden aakkoset -sarjassa aiemmin julkaistut osat: H-N; O-U, V-Ö.

Kirja Kuinka olla avoin - työelämän uudet viestintätaidot on ilmestynyt ja saatavilla painettuja ja e-kirjana. Tekijän tapaat Helsingin kirjamessuilla Finnlecturan osastolla.

Nettipoliisi, lojaliteettivelvoite, Iron sky. Avoimuuden aakkoset: H-N.

Avoimuuden aakkoset -sarjassa I voisi olla infograafi, niin suosittua tiedon kuvittaminen nyt on. Tässä listassa I on kuitenkin Iron skyn yhteisöllinen elokuvatuotanto. Tässä osassa kirjaimet H-N. Ks. aikaisemmat osat O-U ja V-Ö.

netin_suhde_tyorooliin

 • H. Hashtag (#) on Twitterissä asiasanan merkki. Vasta-alkanut twiittaaja, jolla ei ole vielä paljoa seuraajia, pääsee mukaan keskusteluihin, jos osaa käyttää hashtageja. Ajankohtainen hashtag on #kuntavaalit.
 • I: Iron Sky. Ensimmäinen suomalaista tuotantoa oleva, globaaleille markkinoille suunnattu elokuva, jossa hyödynnetty yhteisöjä tuotannossa, markkinoinnissa ja rahoituksessa.
 • J: Jakaminen. Mitä voit jakaa? Tietoa, osaamista, ideoita? Viime aikoina hyvin ajankohtainen hallinnon datan avaaminen ei ole pelkkä tietotekniikka-asia, vaan yhteistyömahdollisuuksien esittely potentiaalisille kehittäjille vaatii verkottumista ja viestintää.
 • K, Keskeneräisyys. Keskeneräisyys mahdollistaa täydentämisen. Islannin perustuslaki kirjoitettiin talkootyönä. Keskeneräinen lakiluonnos julkaistiin verkossa joka viikko kansalaisten kommentoitavaksi ja parannettavaksi. Viikottainen vähittäinen julkaiseminen, iteroiva työtapa, oli lakityön teknisestä toteutuksesta vastanneen Finnur Magnussonin mukaan merkittävin oivallus (ks. video ko. kohdasta). Magnusson kertoi Islannin perustuslain kirjoittamisprosessista avoimen tiedon festivaalissa Helsingissä syyskuussa.
 • L. Lojaliteettivelvoite. Työlainsäädännön lojaliteettivelvoite vaatii, että työntekijä ei tee mitään sellaista, mikä vahingoittaa hänen työnantajaansa.
 • M. Maineriski. Organisaation jäsen, joka julkisesti toimii organisaation arvojen vastaisesti, muodostaa maineriskin. Ne organisaatioiden sosiaalisen median ohjeet, joissa kielletään puhumasta omasta työstä verkossa lainkaan, pyrkinevät ehkäisemään juuri tällaisia maineriskejä. ”Työnantajan yksipuolisesti sanelemilla ohjeilla ei kuitenkaan voida rajoittaa yksilön sananvapautta siitä, mitä laki sanoo”, muistuttaa viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka.
 • N, Nettipoliisi. Suomen ensimmäinen nettipoliisi Fobba aloitti neljä vuotta sitten.

Pages

Subscribe to RSS - Tuija's blog