You are here

Nettipoliisi, lojaliteettivelvoite, Iron sky. Avoimuuden aakkoset: H-N.

Tags: 
Kategoriat: 

Avoimuuden aakkoset -sarjassa I voisi olla infograafi, niin suosittua tiedon kuvittaminen nyt on. Tässä listassa I on kuitenkin Iron skyn yhteisöllinen elokuvatuotanto. Tässä osassa kirjaimet H-N. Ks. aikaisemmat osat O-U ja V-Ö.

netin_suhde_tyorooliin

  • H. Hashtag (#) on Twitterissä asiasanan merkki. Vasta-alkanut twiittaaja, jolla ei ole vielä paljoa seuraajia, pääsee mukaan keskusteluihin, jos osaa käyttää hashtageja. Ajankohtainen hashtag on #kuntavaalit.
  • I: Iron Sky. Ensimmäinen suomalaista tuotantoa oleva, globaaleille markkinoille suunnattu elokuva, jossa hyödynnetty yhteisöjä tuotannossa, markkinoinnissa ja rahoituksessa.
  • J: Jakaminen. Mitä voit jakaa? Tietoa, osaamista, ideoita? Viime aikoina hyvin ajankohtainen hallinnon datan avaaminen ei ole pelkkä tietotekniikka-asia, vaan yhteistyömahdollisuuksien esittely potentiaalisille kehittäjille vaatii verkottumista ja viestintää.
  • K, Keskeneräisyys. Keskeneräisyys mahdollistaa täydentämisen. Islannin perustuslaki kirjoitettiin talkootyönä. Keskeneräinen lakiluonnos julkaistiin verkossa joka viikko kansalaisten kommentoitavaksi ja parannettavaksi. Viikottainen vähittäinen julkaiseminen, iteroiva työtapa, oli lakityön teknisestä toteutuksesta vastanneen Finnur Magnussonin mukaan merkittävin oivallus (ks. video ko. kohdasta). Magnusson kertoi Islannin perustuslain kirjoittamisprosessista avoimen tiedon festivaalissa Helsingissä syyskuussa.
  • L. Lojaliteettivelvoite. Työlainsäädännön lojaliteettivelvoite vaatii, että työntekijä ei tee mitään sellaista, mikä vahingoittaa hänen työnantajaansa.
  • M. Maineriski. Organisaation jäsen, joka julkisesti toimii organisaation arvojen vastaisesti, muodostaa maineriskin. Ne organisaatioiden sosiaalisen median ohjeet, joissa kielletään puhumasta omasta työstä verkossa lainkaan, pyrkinevät ehkäisemään juuri tällaisia maineriskejä. ”Työnantajan yksipuolisesti sanelemilla ohjeilla ei kuitenkaan voida rajoittaa yksilön sananvapautta siitä, mitä laki sanoo”, muistuttaa viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka.
  • N, Nettipoliisi. Suomen ensimmäinen nettipoliisi Fobba aloitti neljä vuotta sitten.